Ağ Güvenliği, Network

DLP Nedir?

Data Loss Prevention ( DLP ) özet olarak “Verinin nasıl depolanacağı, Verinin nerelerde ve kimlerin kullanacağı, Veri kayıp ve sızma durumundan nasıl korunacağı” sorularına yanıt bulmaya çalışan bir teknolojidir.
DLP; şirketlerin hassas verilerinin hareketini gözler ve dışarı sızmaları engeller.

Veri sızıntısı, verilerin bir kuruluş içinden harici bir hedefe veya alıcıya yetkisiz olarak iletilmesidir. Veri Sızıntısı deyimi, elektronik veya fiziksel olarak aktarılan verileri tanımlamak için kullanılabilir. Veri sızıntısı tehditleri genellikle web ve e-posta yoluyla meydana gelir, ancak optik medya, USB anahtarları ve dizüstü bilgisayarlar gibi mobil veri depolama cihazları aracılığıyla da meydana gelebilir. Gizli bir veri ihlalinin manşetlere çıkmadığı neredeyse bir gün geçmez. Veri sızıntısı, veri güvenliği için büyük bir sorundur ve büyüklüğü veya sektörü ne olursa olsun herhangi bir kuruluşa verilen zarar ciddi olabilir. Düşen gelirden lekelenmiş bir itibara veya büyük mali cezalara, sakat bırakan davalara kadar, bu, herhangi bir kuruluşun kendilerini korumak isteyeceği bir tehdittir.

DLP; Veri Kaybını Önleme, veri ihlallerini, sızmayı veya hassas verilerin istenmeyen şekilde yok edilmesini tespit etme ve önleme uygulamasıdır. Kuruluşlar, verilerini korumak ve güvence altına almak ve düzenlemelere uymak için DLP’yi kullanır. DLP terimi, kuruluşları hem veri kaybına hem de veri sızıntısını önlemeye karşı savunmayı ifade eder. Veri kaybı, fidye yazılımı saldırısı gibi önemli verilerin kurum için kaybedildiği, sızdırıldığı bir olayı ifade eder. Veri kaybını önleme, verinin kurumsal sınırların dışına yasa dışı aktarımını önlemeye odaklanır.

Kuruluşlar genellikle DLP’yi şu amaçlarla kullanır:
-Kişisel Tanımlanabilir Bilgileri korumak ve ilgili düzenlemelere uymak için,
-Kuruluş için kritik olan Fikri Mülkiyeti korumak için,
-Büyük kuruluşlarda veri görünürlüğü elde etmek için,
-Çalışanların kendi cihazını getirdiği (laptop, smartphone) durumlarda mobil iş gücünü emniyete almak ve güvenliği sağlamak,
-Uzak bulut sistemlerinde veri güvenliği

Veri sızıntılarının üç yaygın nedeni şunlardır:


-İçeriden kaynaklanan tehditler
— kötü niyetli biri şirket içerisinde ayrıcalıklı bir kullanıcı hesabının güvenliğini ihlal eden bir saldırgan, izinlerini kötüye kullanır ve verileri kuruluş dışına taşımaya çalışır.
Saldırganlar tarafından kod yerleştirme
— birçok siber saldırının hedefi hassas verilerdir. Saldırganlar, kimlik avı, kötü amaçlı yazılım veya kod yerleştirme gibi teknikleri kullanarak güvenlik çevresine girer ve hassas verilere erişim sağlar.
Kasıtsız veya ihmalkar verilere maruz kalma
— birçok veri sızıntısı, çalışanların hassas verilerini kamuya açık olarak kaybetmesi, verilere açık İnternet erişimi sağlaması veya kurumsal politikalara göre erişimi kısıtlamaması nedeniyle meydana gelir.

Veri Sızıntısını Önleme

Tehdit gerçektir ve gerçek tehditler ciddi veri sızıntısı önleme gerektirir. Veri kaybını önleme (DLP), son kullanıcıların kurumsal ağ dışına gizli veya hassas bilgiler göndermemesini sağlayan bir stratejidir. Bu stratejiler, kullanıcı ve güvenlik politikaları ile güvenlik araçlarının bir kombinasyonunu içerebilir. DLP yazılım çözümleri, yöneticilerin, gizli ve hassas bilgileri, yetkisiz son kullanıcılar tarafından kötü niyetli veya yanlışlıkla ifşa edilmemesi için sınıflandıran iş kuralları belirlemesine olanak tanır. AGLOBAL TEKNOLOJİ’in DLP çözümü, tüm hassas verileri kolayca keşfetmenize ve kontrol etmenize ve en riskli kullanıcılarınızı saniyeler içinde belirlemenize olanak tanır. Kaynak koduna, mühendislik çizimlerine, finansal verilere veya hassas ticari sırlara denetim uygulamanız gereksin, çözümümüz size üretkenliği ve ilerlemeyi etkilemeden önemli veriler üzerinde ayrıntılı kontrol sağlar.